Wat houdt het in?
Complexe en intensieve onderwijsbehoeften
Indien er sprake is van complexe en intensieve onderwijsbehoeften en een reguliere basisschool hier niet aan tegemoet kan komen, kan een leerling naar het S(B)O verwezen worden.
Naar het speciaal basis onderwijs
Kleinere klassen
Meer expertise op het gebied van leer-en gedragsproblemen
Mogelijkheid om te leren op aangepast tempo
Meer extra hulp
Naar het speciaal onderwijs
onze regio.
Kleine klassen
Kinderen met dezelfde onderwijsbehoeften zitten samen in één klas
Het proces
Van aanmelding tot toekenning
Wanneer een leerling overstapt naar het S(B)O is het samenwerkingsverband meestal al betrokken en is er al een dossier ingevuld door school. Indien dit niet het geval is start de school een aanvraag in online dossier Tommy.
Alle relevante informatie wordt toegevoegd in het dossier.
Op basis van het dossier wordt er door 2 onafhankelijke deskundigen (orthopedagoog, kinder- en jeugdpsycholoog) een deskundigenadvies geschreven. In dit advies wordt onderbouwt waarom de deskundige wel/niet denkt dat de leerling toelaatbaar is voor het S(B)O.
Besluit tot toekenning danwel afwijzing vindt plaats door de Centrale Toekenningscommissie (CTC) op basis van bovengenoemde deskundigenadviezen.
Als de TLV is afgegeven, kunnen ouders hun kind aanmelden bij de gewenste school. De school bepaalt of de leerling plaatsbaar is en zo ja, wanneer er gestart kan worden.
Ouders hebben vrijheid van schoolkeuze. Indien er leerlingenvervoer nodig is, zal de gemeente echter alleen het vervoer vergoeden naar de dichtstbijzijnde passende school.
De geldigheid van de TLV is in principe tot het eind van de basisschoolperiode, maar kan ook voor een kortere periode afgegeven worden als er twijfel is of de beoogde school ook op de langere termijn passend onderwijs kan bieden. De TLV wordt in ieder geval afgegeven voor minstens het huidige plus het eerst volgende schooljaar.
Binnen en buiten de regio van Passenderwijs
Locaties SBO-scholen
In de regio van Passenderwijs zijn er twee SBO-scholen:
Met twee SBO-scholen (de Dolfijn in Uithoorn; de Bloeiwijzer in Amstelveen) die niet binnen de regio van Passenderwijs vallen is er een samenwerking, zodat kinderen zo veel mogelijk thuis nabij naar school kunnen.
Specifieke SO-voorzieningen binnen het SBO
Passenderwijs heeft geen SO-scholen in haar eigen samenwerkingsverband, waardoor leerlingen relatief ver moeten reizen om een SO-school te bezoeken. Om meer thuisnabij onderwijs te bevorderen hebben onze SBO-scholen in de afgelopen jaren een onderwijsaanbod aan specifieke doelgroepen ontwikkeld, vergelijkbaar met het Speciaal Onderwijs. Binnen deze speciale klassen worden kinderen opgevangen, die anders naar een SO-school buiten de regio zouden worden verwezen. De klassen bestaan naast de reguliere SBO-groepen.
Op SBO De Keerkring gaat het om leerlingen met een intensieve onderwijsbehoefte op het gebied van leren. Zij volgen onderwijs op leerroute 4.
Op SBO De Kristal is een aanbod voor jonge leerlingen (kleuters) met een intensieve behoefte aan ondersteuning op het gebied van gedrag. Dit aanbod wordt samen met de zorg aangeboden.
De CTC beoordeelt of een kind voor deze voorzieningen in aanmerking komt.
Maarssen
“De Kristal” – Pauwenkamp 347
Woerden
“De Keerkring” – Rembrandtlaan 50
Uithoorn
“De Dolfijn” – Randhoornweg 31
“De Bloeiwijzer” – Den Bloeyenden Wijngaerdt 2