Leren van de Nederlandse taal

Taalvoorzieningen nieuwkomers

Binnen de gemeenten van het samenwerkingsverband Passenderwijs zijn er verschillende taalvoorzieningen waar aan nieuwkomers intensieve ondersteuning geboden wordt om de Nederlandse taal te leren. De voorzieningen zijn voor kinderen vanaf 6 jaar die korter dan 2 jaar in Nederland zijn. Het onderwijs is gericht op het leren begrijpen, spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal. Door kinderen samen te plaatsen in een tijdelijke voorziening, is de hoop de kinderen een goede doorstart te laten maken in het onderwijs als zij de taal voldoende beheersen.

Gemeente Woerden

Gemeente Oudewater

Gemeente Stichtse Vecht

Gemeente Ronde Venen

Gemeente Woerden

De taalklas Woerden is een samenwerking tussen de gemeente Woerden, de gemeente Oudewater en de schoolbesturen in de betreffende gemeenten. 

De taalklas is een fulltime voorziening van 1 jaar. Leerlingen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar oud, die nieuw zijn in Nederland, beginnen in de taalklas. Daarna stromen de leerlingen uit naar een reguliere school. 

In de Taalklas krijgen de leerlingen aanbod om het Nederlands te verwerven. Ze krijgen klanklessen, taal- en spellinglessen en rekenen. En elke dag is er flink wat tijd ingeruimd voor de NT2 lessen, waarbij thematisch Nederlandse woorden worden aangeboden. 

Locatie

School De Kring in Woerden 

Aanmelding

Ouders kunnen hun kind, met behulp van vluchtelingensteunpunt, direct aanmelden bij de taalklas. De aanmelding wordt gedaan bij de directeur van de Kring Woerden. Hierna wordt een intakegesprek gepland. 

Plaatsing

De directeur van de taalklas bepaalt of een leerling geplaatst kan worden. 

Gemeente Oudewater

De Eerste opvang is een samenwerking tussen de gemeente Woerden, de gemeente Oudewater en de schoolbesturen in de betreffende gemeenten. In deze schoolsetting kan niet aan evt. intensieve zorgbehoeften worden voldaan.

Na afronding stroomt een leerling door naar een basisschool met een aanbod passend bij de onderwijsbehoeften. Indien de onderwijsbehoeften onduidelijk blijven of een toelaatbaarheidsverklaring SBO of SO nodig is, kan de Eerste opvang een beroep doen op het Loket.

Locatie

Immanuelschool in Oudewater

Aanmelding

Ouders kunnen hun kind, met behulp van vluchtelingensteunpunt, direct aanmelden bij de Immanuelschool. Bij twijfel kan contact opgenomen worden met het Loket van Passenderwijs.

Plaatsing

De directeur van de Immanuelschool bepaalt of een leerling geplaatst kan worden.

Gemeente Stichtse Vecht

De taalvoorziening is beschikbaar voor alle nieuwkomers. Het is een fulltime voorziening. Er zijn twee locaties beschikbaar in Maarssen.

Locatie

Wereldkidz Bolenstein en de Kameleon (SPA & V&V) in Maarssen

Aanmelding

De nieuwkomers worden doorverwezen naar (in geval het kind al naar school gaat) of aangemeld bij (nog geen school) de twee bovengenoemde taalvoorzieningen en daar ingeschreven. De keuze voor één van de locaties wordt gemaakt op basis van voorkeur van ouders. Er wordt dus direct (mogelijk met behulp van vluchtelingenwerk) aangemeld bij de betreffende taalvoorziening.

Plaatsing

De directeur/bestuurder van de taalvoorziening bepaalt of een leerling geplaatst kan worden.

Gemeente Ronde Venen

De Taalklas is een samenwerking tussen de gemeente Ronde Venen en de schoolbesturen in deze gemeente. De Taalklas is een fulltime voorziening. Leerlingen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar, die korter dan een jaar in Nederland zijn en niet of nauwelijks de Nederlandse taal spreken, kunnen geplaatst worden in de Taalklas. 

Locatie

OBS Wereldwijs in Mijdrecht

Aanmelding

Nieuwkomers melden hun kind, eventueel met hulp van vluchtelingenwerk, aan bij de Taalklas en bij de schooldirecteur die de verdeling nieuwkomers regelt.

Plaatsing

De Taalklas nodigt leerling en ouders uit voor een intakegesprek. Na het intakegesprek kan de leerling starten in de Taalklas. De leerlingen zitten doorgaans een jaar in de Taalklas.